ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentBehandling av hälsporre

Behandling av hälsporre

Behandling av hälsporre

Om du har försäkta att behandla hälsporren själv utan att lyckas ska du vända dig till ett proffs på hälsporrar och fotvård. Det finns många inom sjuk- & hälsovården som arbetar med hälsporrar som t.ex. ortopeder, sjukgymnaster, fotterapeuter eller naprapater men även olika fotvårdskliniker.

För att behandla ömmande fötter på grund av hälsporre eller plantar fasciit finns det många olika behandlingsformer.

Fotriktiga skor

Att prova ut fotriktiga skor som ger ett jämnt tryck under hela fotsulan avlastar hälen och hälsporren på ett bra sätt. Det är dock en konst att prova ut skor så att de blir perfekta och det kan ibland behövas ett individuellt avgjutet skoinlägg.

Individuellt ortos

Stötvågsbehandling av hälsporre

Ett ortos är ett individuellt avgjutet skoinlägg som ser till att foten belastas på ett jämnt och behagligt sätt för att lindra men även att hindra hälsporre. Dessa ortopediska skoinlägg provas oftast ut av en ortoped.

Skoinlägg av silikon

Det finns många färdiga inlägg i skorna tillverkade av silikon som fördelar ut hälens tryck med på sidorna av hälen och detta både minskar besväret av hälsporren men även kan få hälsporren att läka.

Massage

Det är alltid bra att massera områden som är inflammerade och ömmande vid hälsporre eftersom den ökade blodgenomströmningen påskyndar läkprocessen.

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling är en behandlingsmetod som fungerar bra på att behandla hälsporre. Stötvågsbehandlingen av hälsporre liknar de behandling som kan få vid njursten. Mer om stötvågsbehandling av hälsporre kan du läsa här.

Antiinflammatoriska läkemedel

Stötvågsbehandling av hälsporre

De finns antiinflammatoriska läkemedel mot hälsporre som både kräver recept men även är receptfria. Dessa kan lindra smärtan men ofta återkommer problemen med hälsporre efter att tag eftersom orsaken till hälsporren inte är eliminerad

Kortisoninjektioner

Kortisoninjektion går att ta för att minska besvären av hälsporre. Tyvärr är detta ofta en kortvarig behandling och hälsporren återkommer ofta inom kort. Det finns också riska att den kudde av fett som finns under hälen skadas av kortisonbehandlingen.

Kortisonsbehandlingar av hälsporre bör undvikas eftersom de kan långsiktigt orsaka mer skada än nytta.

Kirurgi vid hälsporre

En sista utväg vid långvarig och plågsam hälsporre som utvecklats till en kalkutväxt under foten, äkta hälsporre, brukar vara kirurgi. Kirurgi används inte förrän patienten försökt aktivt med andra behandlingsalternativ i 1-2 år.

Kirurgin innebär att en del av kalkutväxten avlägsnas vilket dels kan ta bort besvären men även påverka stabiliteten en del.


Allt intressant fakta om hälsporrar

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om hälporrar men också en del kul och lustiga saker gällande Plantar Fasciit.Meny - Hälsporrar
Till förstasidan på www.hälsporrar.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
BehandlingTejpa HälsporeSkorNyheter